«Yποκλίνεται» στο ρακόμελο ο Guardian! Τι γράφει ο βρετανικός τύπος για το αλκοολούχο ποτό

Στα 10 καλύτερα ποτά κατατάσσει η ο Guardian το ρακόμελο! Μάλιστα εύχεται στα αγγλικά «Kala Christougenna» και στην «Stin egia mas» και εξηγεί τον τρόπο παρασκευής του ρακόμελου με τσίπουρο, μπαχαρικά και μέλι.

«Όταν φτάνει στην Ελλάδα ο χειμώνας, οι ντόπιοι στρέφονται στο ρακόμελο», γράφει η βρετανική εφημερίδα, για το αλκοολούχο ποτό. Πέρα από τη συνταγή όμως, το δημοσίευμα τονίζει ότι πρέπει να το απολαμβάνει κανείς με καλή παρέα.

Η ιστορία του ρακόμελου χάνεται πριν από επτά περίπου αιώνες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, όπου ξεκίνησε σαν… φάρμακο.
Ήταν ένα βραστάρι με ρακί, μέλι κανέλα, γαρύφαλλο και βότανα, που το έφτιαχναν οι Αγιορείτες μοναχοί προκειμένου να γιατρέψουν τον πονόλαιμο, το κρυολόγημα, το συνάχι, τον βήχα αλλά και τους στομαχόπονους και ότι περίσσευε το έβαζαν στο μπουκάλι και από αυτό κερνούσαν τους φιλοξενούμενους τους.
Με τα χρόνια το αγιορίτικο βραστάρι διαδόθηκε κυρίως στη νησιωτική χώρα από τους καραβοκύρηδες και έγινε το ρακόμελο της Αμοργού, της Κρήτης, της Καρπάθου.
Το ρακόμελο λοιπόν, είναι ένα αλκοολούχο βραστάρι που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού με την μακεδονική γράπα ή τη ρακί και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο, αλλά και διάφορα τοπικά βότανα.
Η μακεδονική γράπα ή η ρακί, , δένει αρμονικά με το πευκόμελο, τα αρωματικά μπαχαρικά και τα ιαματικά βότανα και το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, το ρακόμελο!
Το ρακόμελο λόγω των τεσσάρων βασικών του συστατικών, την γράπα, το μέλι, τα βότανα και τα μπαχαρικά, προσφέρει στον οργανισμό τις ευεργετικές και ιαματικές ιδιότητες αυτών.
Η μακεδονική γράπα ή η ρακί είναι προϊόν μονής απόσταξης από τα στράφυλλα, τα πατημένα δηλαδή σταφύλια που παραμένουν 40 μέρες σε βαρέλια όπου γίνεται η ζύμωση, είναι ιδιαίτερα χωνευτική ειδικά μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, αλλά και εφόσον ζεσταθεί, προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο με καταπραϋντικές ιδιότητες σε διάφορες μορφές κρυολογημάτων.
Το μέλι, ιδιαίτερα σημαντικό αφού περιέχει φλαβονοειδή, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένζυμα και αμινοξέα -ισχυρά αντιοξειδωτικά- ασκεί καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση, έχει επίσης αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύει από έλκη και γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και ερεθισμό του λαιμού.
Ένα ακόμη βασικό συστατικό για το ρακόμελο η κανέλα και το γαρίφαλο έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και γεύση όσο λίγα μπαχάρια, όταν ανακατεύονται παρέα, το άρωμά τους εκπέμπει σαγήνη προτού καν προλάβει η γεύση.
Η κανέλα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας, ενώ ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς, είναι καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, είναι θερμαντική, εφιδρωτική, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας.
Γαρίφαλο ή αλλιώς μοσχοκάρφι. Περιέχει αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων. Έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.
Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία.
Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές, είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, και τονώνει επίσης το νευρικό σύστημα αυξάνοντας τη μνήμη και ενεργοποιοντας την κυκλοφορία του αίματος.
Το λεμόνι πλούσιο σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, είναι εκπληκτικό τονωτικό για το συκώτι διαλύει το ουρικό οξύ και είναι τρομερό αντιοξειδωτικό για το στομάχι και καθαρίζοντας το έντερο βοηθώντας στην κανονική του λειτουργία.
Το πορτοκάλι περιέχει φυτικές ίνες, φολικό οξύ και ερπεριδίνη, που προωθει άμεσα την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, διεγείροντας την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.
Θα πρέπει να πίνουμε αργά σε συνδυασμό με φρούτα ή μεζέδες πριν ή μετά από ένα γεύμα .