Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό το οποίο παρασκευάζεται από το συνδυασμό τσικουδιάς ή ρακής και μελιού με την προσθήκη μπαχαρικών όπως κανέλας, γαρίφαλου, κάρδαμου καθώς και άλλων τοπικών βοτάνων ανά περιοχή προέλευσης.
Η ιστορία του ρακόμελου ξεκινά το 12ο αιώνα, όταν η Πελοπόννησος βρισκόταν υπό την επίδραση της φραγκικής κατοχής αν και σύμφωνα με άλλες ιστορικές πηγές, η προέλευσή της παρασκευής του βρίσκεται στην Κρήτη και την Αμοργό.
Χάρη στα δύο βασικά συστατικά του, την τσικουδιά και το μέλι, το ρακόμελο αποτελεί ένα χωνευτικό ποτό, πλούσιο σε ισχυρά, αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως τα φλαβονοειδή και χρησιμοποιείται συχνά ως παραδοσιακό γιατροσόφι για το βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό.
