ΟΥΖΟ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ -ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ

Το ούζο είναι ένα αλκοολούχο ποτό αποκλειστικά ελληνικό.

Η ονομασία «ούζο»

Μια Επτανησιώτικη εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο. Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη “USO MASSALIA” δηλ. «για χρήση στη Μασσαλία». Αυτό έγινε “σλόγκαν” και για αρκετό καιρό σήμαινε το πολύ καλό τσίπουρο και το σλόγκαν συντμήθηκε και έγινε ούζο.

Η ευεργετική δράση του

Το ούζο έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.). Επίσης, τα τερπένια είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL («κακή» χοληστερίνη). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί στον άνθρωπο να δρουν προληπτικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας. – Πειράματα, επίσης, έδειξαν ότι προστατεύουν το ήπαρ, δρουν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και επομένως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του έλκους και ανακουφίζουν ασθενείς με νόσο του Crohn βελτιώνοντας την κλινική τους εικόνα και μείωνοντας τη φλεγμονή

Ιδανικοί μεζέδες για το ούζο

Χταποδάκι στα κάρβουνα με λίγες σταγόνες ξίδι.
Όλα τα θαλασσινά, όπως κυδώνια, φούσκες, καλόγνωμες, μύδια, χτένια, γυαλιστερές ωμά, ψητά και τηγανητά.
Σαρδέλες παστές, κατά προτίμηση Καλλονής. Επίσης, σαρδέλες στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι!
Γαύρος μαρινάτος.
Ξεροτηγανισμένα κολοκυθάκια και μελιτζάνες, βουτηγμένα σε έντονα σκορδάτο τζατζίκι.
Ταραμοσαλάτα με πατάτες και κρεμμύδια, και μελιτζανοσαλάτα.
Ελιές μικρές πράσινες ή μαύρες τσακιστές και χοντρές θρούμπες.
Τυριά πικάντικα και καυτερά, και αυγοτάραχο, φρέσκο, Μεσολογγίου.
Τουρσιά κάθε είδους και ιδίως με τα καππαρόφυλλα.
Ντομάτα, αγγούρι, φέτα και άζυμο ή ζυμωτό ψωμί ή κρητικό παξιμάδι.
Γαρίδες ψητές στα κάρβουνα, καλαμάρι ψητό ή τηγανητό.
Σουπιές με χόρτα.
Ντομάτα κομμένη στα τέσσερα με ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι.
Γενικά όλα τα θαλασσινά ορεκτικά και όλοι οι τηγανητοί και ψητοί θαλασσινοί μεζέδες ταιριάζουν άριστα με το ούζο.

Στην υγειά σας!

πηγη: e-medi